ベルジャン・ゴールデン・ストロング・エール改めトリペル(Ver202112)

 ベルジャン・スタウトの後に、表題のビールを仕込みました。はじめは、デュベルクローンを目標にしてベルジャン・ゴールデン・ストロング・エールを仕込もうと意気込んでいたんですよ。しかし、BJCPに書いているトリペルとの違いを読めば読むほど、造ったビールがトリペルな事に思い至ったので、名前を変更した。

 こちらレシピ。デュベルクローンをベースに組んでます。

Batch size
 11リットル
Grain bill
 ピルスナー        76%
 キャンディシュガーD1   6.5% 
 グラニュー糖      17.5% 
 SRM=4.8
*本当はキャンディシュガーをもっと使いたかったけど、品切れ。グラニュー糖比率を増やした。
Mash
 セルロースレスト@30℃    5分
 プロテインレスト@52℃    10分
 サッカリフィケーション@62℃ 15分
 サッカリフィケーション@69℃ 15分
 マッシュアウト@76℃      -
Boil
 90m
Hop & Spice schedule
 60m  EKG           25g
 15m   シュパルター・セレクト 25g
 IBUs=31
*本当はEKGの代わりにスタイリアン・ゴールディングス、シュパルターの代わりにザーツを使いたかったけど、無かったので代替品です。
Yeast
 Wyeast 1762 BELGIAN ABBEY STYLE ALE II


 こちら完成品。
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 色。ゴールデンと言えばまぁそうだけど、もう少し清澄度欲しかったな。使っているモルトの量が影響しているのか、高ABVビールになるとどうしてもこれくらい濁ってしまうんだよね。長く寝かせて沈めるか。アロマは、フルーティとフェノールの織り交ざる、妖艶なベルジャンハーモニー。良い。口に含むとまったりした甘み、それでいてアルコールの辛味。良いバランス。前回のベルジャン・スタウトに続き、24℃発酵にしたのでスパイシーになるかなと予想したけど、モルトとキャンディーシュガーの甘さが引き立つほどよいスパイシー。あ、これ旨いわ。って感想。

 こちらにBJCP2015のベルジャン・ゴールデン・ストロング・エールとトリペルのフレーバー評価を抜粋。

25C. Belgian Golden Strong Aleの説明

Flavor: Marriage of fruity, spicy and alcohol flavors supported by a soft malt character. Esters are reminiscent of pears, oranges or apples. Low to moderately low phenols are peppery in character. A low to moderate spicy hop character is often present. Alcohols are soft and spicy, and are low-to-moderate in intensity. Bitterness is typically medium to high from a combination of hop bitterness and yeast-produced phenolics. Substantial carbonation and bitterness leads to a dry finish with a low to moderately bitter aftertaste.


26C. Belgian Tripel

Flavor: Marriage of spicy, fruity and alcohol flavors supported by a soft, rounded grainy-sweet malt impression, occasionally with a very light honey note. Low to moderate phenols are peppery in character. Esters are reminiscent of citrus fruit such as orange or sometimes lemon, and are low to moderate. A low to moderate spicy hop character is usually found. Alcohols are soft, spicy, and low in intensity. Bitterness is typically medium to high from a combination of hop bitterness and yeastproduced phenolics. Substantial carbonation and bitterness lends a dry finish with a moderately bitter aftertaste with substantial spicy-fruity yeast character. The grainy-sweet malt flavor does not imply any residual sweetness.

 
 こうやって読むと、モルトの甘さが程よい今作品は、絶対トリペルなんだよな。

 以上。